Vietnámi zöld leves

Tofu, szójatej, miso, tempeh, edamame (szójabab) – ezek és más szója termékek magas tápanyag tartalmúak, csakúgy mint bab társaik, tele vannak rosttal, vassal, magnéziummal, potassiummal, fehérjével és cinkkel.

A szójabab tartalmaz egy phytoestrogent, isoflavonidot. Az emberek többsége ha meghallja a szót, hogy ösztrogén – a phytioestrogen szóban – arra asszociálnak, hogy a szója termékek hatással vannak a hormon háztartásunkra.

Az ösztrogén önmagában pozitiv hatással van bizonyos szöveteinkre, mig másokra rossz hatással. Például magas ösztrogén szint jótékony hatással van a csontokra, de ugyanakkor növeli a mellrák kockázatát.

Tehát valami szelektiv ösztrogén modulátort kellene létrehozni, ami egyes szövetekben kifejtik  hatásukat, másokban nem.

Nos, úgy tűnik, hogy a phztoestrogen ezt csinálja. Csökkenti a mellrák kockázatát (antiösztrogén effekt), de ugyanakkor csökkenti a változókorral járó meleg érzést (proösztrogén effekt). Tehát egy kicsit mindkettőből.

A szója fogyasztása a vesére is jótékony hatással van, ami a jelenlegi tudomány állása szerint különféleképp dolgozza fel az állati- és a növényi eredető fehérjét.

Hozzávalók:

4 újhagyma zöld szárral együtt felapritva

1 fokhagyma gerezd apritva
1/2 jalapeno vagy más csipős paprika finomra vágva
1 diónyi gyömbér, apróra vágva
3 csésze zöldség alaplé
3 ek quinoa
2/3 csésze zöldbab
2/3 csésze brokkoli
2/3 csésze zöldborsó
1/4 csésze szójabab
2/3 csésze darabolt spenót
1 tk friss mentalevél, apróra vágva
2-3 bazsalikomlevél, finomra vágva
1/2 lime leve
1 tk kurkuma

Bors
Chili pelyhek

Elkészités:

Piritsuk üvegesre a hagymát, fokhagymát, csipős paprikát és gyömbért (1-2 percig)

Adjuk hozzá az átmosott quinoát és a zöldségleves lét.

Fűszerezzük, de ne adjuk hozzá a friss fűszernövényeket még
Gyöngyözve főzzük 20 percig.

Dobjuk rá a brokkolit és a szójababot, főzzük tovább 3 percig.

Keverjük hozzá a spenótot további 2 percre.

 

Levéve a tűzről keverjük hozzá a lime levét és a fűszernövényeket.