Vegán spenót-articsóka mártogatós

Hozzávalók:

  • ¾ csésze mandula (vagy kesu)
  • 1 csésze növényi tej
  • 1 ek citromlé
  • 1 ek almaecet
  • 1 ek sörélesztő (vagy több, aki szereti)
  • 1 tk paprika por
  • 1 tk fokhagyma por
  • 1 tk hagymapor
  • 1/8 tk szerecsendió
  • ½ tk himalája só
  • ¼ tk bors
  • 1-2 ek zöldségalap lé
  • ½ hagyma apróra vágva
  • 3 fokhagymagerezd apróra vágva
  • 1 konzerv articsóka (240g) megmosva, nagyobb darabokra apritva
  • 150g spenót (fagyasztott is jó)

Elkészités:

Meritsd a mandulákat forrásban lévő vizbe 5-10 percre, majd nyomd ki őket a héjukból.

Tedd egy turmixgépbe a mandulát, növényi tejet, citromlét, almaecetet és a fűszereket és dolgozd krémesre. Az állaga annyira folyós legyen, hogy a kanalat betakarja.

Egy lábasban dinszteld meg a hagymát olajon, vagy vizen, adj hozzá 1-2 ek zöldségalap lét, add hozzá az articsókát és a fokhagymát és dinszteld őket 2-3 percig. Elképzelhető, hogy egy picit több levest vesz fel.

Keverd hozzá a krémet.

Keverd hozzá a spenótot és gyöngyözve főzd 10-15 percig, amig bugyogni kezd. Miután leveszed a tűzről, még sűrűsüdni fog.

Mivel együk?

  • Tortilla Chips
  • Sós keksz
  • Bagett, piritós
  • Bébirépa
  • Zellerszár
  • Brokkoli (nyers)
  • Karfiol (nyers)
  • Cukkini szeletek
  • Uborka szeletek
  • Paprika szeletek

 

Hűtöben 4-5 napig eláll. Fogyasszuk melegen, langyosan.