Vegán lencse fasirt (“meat loaf”)

Az Amerikaiak készitik ezt a – végülis – egybesült fasirtot, a meat loaf néven elhiresült ünnepi ebédet.

Mindig is ki akartam próbálni egy vegán változatát, mert nagyon szeretem.

 

Egészen múlt hétig, amikor elérkezettnek láttam az időt rá.

Már kitapasztaltam, hogy lencsével és rizzsel imitálom a darálthúst, egz turmixgépben pulzálva párat, hogy darálthús állaga legyen.

Kicsit átalakitottam egy már meglévő receptet, ennek alapján, és ez lett belőle:

Összetevők:

2 ek őrölt lenmag
6 ek viz
1 répa, apróra kockázva
1/2 kis cukkini, apróra kockázva
1 hagyma, apróra kockázva
3 fokhagymagerezd lereszelve
1/2 csésze kaliforniai paprika, apróra kockázva
2 ek paradicsom püré
só, bors
1/2 ek száritott petrezselyem
1/2 ek száritott kakukkfű
1 ek szójaszósz
2 csésze főtt lencse
1/4 csésze főtt rizs
3/4 csésze zabpehely
1/4 csésze ketchup
1 ek juharszirup, vagy más édesitő

Elkészités:

  1.  Főzzük meg a lencsét és a rizst
  2. Készitsünk lenmag tojást a lenmag és a viz összekeverésével, majd legalább fél óra pihentetéssel.
  3. Vágjuk nagyon apróra a zöldségeket (lásd a videon)
  4. Párold meg a züldségeket, add hozzá a lenmag tojást, rizst, lencsét
  5. Pulzáljunk párat a turmixgéppben, hogy darabos állagot kapjunk
  6. Keverjük el a ketchupot az édesitővel
  7. Kotorjuk a vegán fasirt keveréket egy tapadásmentes sütőedénybe, és kenjük meg a ketchupos szósszal
  8. Süssük 180C-on for 40-50 percig (amikor a beleszúrt hústű tisztán jön ki belőle)
  9.  Várjuk meg amig meghűl mielőtt kivesszük az edényből, különben összeesik.
  10. Tálaljuk krumplipürével, vegán gravy mártással

 

Video receptet itt találsz róla