Spirál fűszeres krumpli

Amikor elkezdtem ezt a vegán étkezést, állandóan gyűjtöttem a recepteket. Több tucat Facebook csoportban voltam (vagyok) benne, naponta többször kerestem kulcsszavakra az interneten, telefonos appokat töltöttem le, és amit láttam, az az, hogy nagyon kevesen variálják az izeket, formákat, aromákat.

Például száz receptból negyven bab volt reizzsel. Vagy sült zöldségek salátával. Egybesült krumpli. Bla…bla…bla…

Akkor határoztam el, hogy minél változatosabban fogom bemutatni az egyes ételeket, hogy ne legyen ez a vegán étkezés unalmas.

Hozzávalók:

  • 3 ovális alakú (vagy kifejezetten “Yukon” fajta) krumpli
  • 1 ek őrölt kömény
  • 1 ek füstös paprika por
  • 1/2 ek só
  • 1/2 ek bors
  • Csili pelyhek (opcionális)

 

Elkészités:

 

  1. Tegyük a krumplikat mikróba 1-1,5 percre. Előtte szurkáljuk meg villával, és csavarjuk nedves papirtörlőbe. Hagyjuk a mikróban hűlni pár percet.
  2. Szúrjuk fel a krumplikat egy nyársra, majd vágjuk be az alját egy vékony késsel ferdén.
  3. Miközben magunkról elfele tekerjük a krumplit a nyárson, magunk fele tekerjük a kést, és vágjuk be egészen a nyársig.
  4. Vigyázzunk, ne vágjunk le szeleteket – maradjon a krumpli egyben.
  5. Húzzuk szét a krumplikat a nyárson óvatosan, majd fürdessük meg a spirálokat a fűszerkeverékben. Fújjuk meg egy kis olaj spray-vel hogy jobban tapadjanak a fűszerek.
  6. 160 fokon süssük a sütőben 25-35 percig (krumpli nagyságtól függ), amikor kezd megpirulni és megpuhult, akkor jó.
  7. Tálalhatjuk köretként, vagy ranch szószba mártogatva önmagában. Ranch szósz receptet itt találsz