Répatorta falatkák (sütésmentes)

Ezt a sütit nemcsak nyáron szoktam csinálni, de bármikor amikor vinnem kell valami finomságot esküvőre, szülinapra vagy vendégségbe.

9 összetevőből áll, ami a legtöbb konyha kamráiban megtalálhatóak.

Természetesen édes (az összetevőktől), “jó” zsirokat tartalmaz, egészséges fűszerekkel kombinálva.

 

Hozzávalók (kb 16 golyóhoz)

  • 3/4 csésze (190 g) reszelt répa
  • 1 csésze (250g) datolya
  • 1 és 3/4 csésze darált dió (maradhat kicsit darabos) (450 g)
  • 2 ek vanilia aroma
  • 1 csipet só
  • 3/4 ek őrölt fahéj
  • 1/2 ek apritott vagy száritott gyömbér
  • 1 csipet szerecsendió
  • 4-6 ek mandulaliszt (vagy kókuszliszt)
  • 1/4 csésze mazsola (elhagyható)

A mázhoz:

8 ek megolvasztott kókuszvaj (nem kókuszzsir) – kókuszreszeléket magas fokozaton turmixolva egy idő múlva kókuszvajat nyerhetünk)

 

Elkészités:

  1. A turmixgépben apritsuk fel a datolyát amig sima krémet vagy egy labdává összeállt masszát kapunk.
  2. Vegyük ki a turmixgépből és tegyük félre.
  3. A turmixgépben pulzáljuk apró darabosra a diót a vanilia aromával, sóval, és fűszerekkel.
  4. Add hozzá a datolya masszát és a répát, és keverd el (ne keverd túl, csak amig homogén lesz).
  5. Add hozzá a lisztet és pulzáld amig homogén lesz. Ehhez valószinüleg párszor ki kell kapcsolnod a turmixgépet, és lekaparnod az oldalára ragadt félkész masszát.
  6. Ennek egy viszonylag kemény sütitészta szerű állagnak kell lennie, nem egy puha, folyós masszának. Ha nem elég formázható, adj hozzá még lisztet.
  7. Formázz golyókat kb 2 ek adagból/golyó.
  8. Tegyük hűtőbe. Ha mázat szeretnénk a tetejére, akkor mélyhűtsük 15-20 percig.
  9. A mázhoz melegitsük fel a kókuszvajat, és öntsük a golyókra. Tegyük vissza a mélyhűtőbe 5-10 percre.
  10. Lezárt dobozban, hűtőben eláll 1 hétig is, de fagyasztani is lehet, maximum 1 hónapig.