Ezt a sütit nemcsak nyáron szoktam csinálni, de bármikor amikor vinnem kell valami finomságot esküvőre, szülinapra vagy vendégségbe.
9 összetevőből áll, ami a legtöbb konyha kamráiban megtalálhatóak.
Természetesen édes (az összetevőktől), “jó” zsirokat tartalmaz, egészséges fűszerekkel kombinálva.
Hozzávalók (kb 16 golyóhoz)
- 3/4 csésze (190 g) reszelt répa
- 1 csésze (250g) datolya
- 1 és 3/4 csésze darált dió (maradhat kicsit darabos) (450 g)
- 2 ek vanilia aroma
- 1 csipet só
- 3/4 ek őrölt fahéj
- 1/2 ek apritott vagy száritott gyömbér
- 1 csipet szerecsendió
- 4-6 ek mandulaliszt (vagy kókuszliszt)
- 1/4 csésze mazsola (elhagyható)
A mázhoz:
8 ek megolvasztott kókuszvaj (nem kókuszzsir) – kókuszreszeléket magas fokozaton turmixolva egy idő múlva kókuszvajat nyerhetünk)
Elkészités:
- A turmixgépben apritsuk fel a datolyát amig sima krémet vagy egy labdává összeállt masszát kapunk.
- Vegyük ki a turmixgépből és tegyük félre.
- A turmixgépben pulzáljuk apró darabosra a diót a vanilia aromával, sóval, és fűszerekkel.
- Add hozzá a datolya masszát és a répát, és keverd el (ne keverd túl, csak amig homogén lesz).
- Add hozzá a lisztet és pulzáld amig homogén lesz. Ehhez valószinüleg párszor ki kell kapcsolnod a turmixgépet, és lekaparnod az oldalára ragadt félkész masszát.
- Ennek egy viszonylag kemény sütitészta szerű állagnak kell lennie, nem egy puha, folyós masszának. Ha nem elég formázható, adj hozzá még lisztet.
- Formázz golyókat kb 2 ek adagból/golyó.
- Tegyük hűtőbe. Ha mázat szeretnénk a tetejére, akkor mélyhűtsük 15-20 percig.
- A mázhoz melegitsük fel a kókuszvajat, és öntsük a golyókra. Tegyük vissza a mélyhűtőbe 5-10 percre.
- Lezárt dobozban, hűtőben eláll 1 hétig is, de fagyasztani is lehet, maximum 1 hónapig.
