Hozzávalók:
A “húsgolyókhoz”
- 1 konzerv (vagy 425g) főtt feketebab
- 200g gomba felvágva
- 1/3 csésze dió vagz más csonthéjas (megpiritva, apróra vágva)
- 3 fokhagymagerezd apróra vágva
- 1/2 hagyma apróra vágva
- 1/2 csésze zab (egész apróra darálva)
- 1 ek darált lenmag
- 3 ek viz
- 1 tk oregano
- 1 marék petrezselyem zold,
- 1 marék friss bazsalikom (vagy 1 1/2 tk száritott)
- 1 ek paradicsompüré
- 1 ek szójaszösz vagy tamari
- 1/2 tk só
- 2 tk füstölt paprika por
- Bors
- 1 ek citromlé
A szószhoz:
1 ek oliva olaj
- 4-5 fokhagymagerezd apróra vágva
- 1/2 hagyma apróra vágva
- 1/2 csésze zöldségalaplé vagy paradicsimlé
- 2 ek paradicsompüré
- 1/4 csésze friss bazsalikom (apróra vágva)
- Só, bors
2 adag spagetti tészta kifőzve
Elkészités:
- Olajon vagy vizen párold meg a hagymát 2-4 percig, majd a fokhagymát és a gombát még 2-3 percig
- Add ezeket, babot és a diót egy késes apritóba, és daráld darabosra
- Add hozzá a többi hozzávalót, és jól keverd össze
- Formázz golyókat, és süsd ki 180 fokon 20-25 percig (megforgatva félidőben)
- Paradicsomszósz:
- Dinszteld meg a hagymát 3-4 percig, majd a fokhagymát 1-2 percig.
- Add hozzá a többi hozzávalót, és főzd alacsony lángon gyöngyözve 5 percig, amig besűrűsödik
- Forgasd bele a megsült golyókat és tésztával tálald
Kalória (tésztával): 852 cal Fehérje: 34,5g Szénhidrát: 150,1g Zsir: 14,5g Rost: 23,7g