Paradicsomos “nemhús” gombóc spagettivel

Hozzávalók:

 

A “húsgolyókhoz”

  • 1 konzerv (vagy 425g) főtt feketebab
  • 200g gomba felvágva
  • 1/3 csésze dió vagz más csonthéjas (megpiritva, apróra vágva)
  • 3 fokhagymagerezd apróra vágva
  • 1/2 hagyma apróra vágva
  • 1/2 csésze zab (egész apróra darálva)
  • 1 ek darált lenmag
  • 3 ek viz
  • 1 tk oregano
  • 1 marék petrezselyem zold,
  • 1 marék friss bazsalikom (vagy 1 1/2 tk száritott)
  • 1 ek paradicsompüré
  • 1 ek szójaszösz vagy tamari
  • 1/2 tk só
  • 2 tk füstölt paprika por
  • Bors
  • 1 ek citromlé

A szószhoz:

1 ek oliva olaj

  • 4-5 fokhagymagerezd apróra vágva
  • 1/2 hagyma apróra vágva
  • 1/2 csésze zöldségalaplé vagy paradicsimlé
  • 2 ek paradicsompüré
  • 1/4 csésze friss bazsalikom (apróra vágva)
  • Só, bors

2 adag spagetti tészta kifőzve

 

Elkészités:

  1. Olajon vagy vizen párold meg a hagymát 2-4 percig, majd a fokhagymát  és a gombát még 2-3 percig
  2. Add ezeket, babot és a diót egy késes apritóba, és daráld darabosra
  3. Add hozzá a többi hozzávalót, és jól keverd össze
  4. Formázz golyókat, és süsd ki 180 fokon 20-25 percig (megforgatva félidőben)
  5. Paradicsomszósz:
  6. Dinszteld meg a hagymát 3-4 percig, majd a fokhagymát 1-2 percig.
  7. Add hozzá a többi hozzávalót, és főzd alacsony lángon gyöngyözve 5 percig, amig besűrűsödik
  8. Forgasd bele a megsült golyókat és tésztával tálald

 

Kalória (tésztával): 852 cal Fehérje: 34,5g Szénhidrát: 150,1g Zsir: 14,5g Rost: 23,7g