Mujadara (lencsés, rizses, karamellizált hagymás ragu)

A mujadaráról, erről a közép keleti ételről először egy csoportban olvastam, és beirtam a keresőbe, hogy mi lehet az.

Egyből megtetszett ez a ragu a rizzsel, karamellizált hagymával és puha lencsével.

A problémám a receptekkel az volt, hogy fűszerezésnek mindenhol sót és borsot irtak, én ennél azonban gazdagabb izvilágot akartam (akkor még nem tudtam, hogz a karamellizált hagyma is egy fantasztikus izvilágot kölcsönöz az ételnek).

Ezert raktam hozzá fűszereket amiket az indiai, marokkói konyhákból ismerek, egy kis mazsola is került bele, meg ropogósra sütött hagyma (még hagyma!) a tetejére.

Én csipős joghurt szósszal tálaltam.

Hozzávalók:

 

  • 1/2 csésze száraz lencse megmosva
  • 1/2 csésze száraz rizs megmosva
  • 3 vöröshagyma felezve és félkör alakú szeletekre vágva
  • 1/4 csésze mazsola
  • 1/2 citrom leve
  • 1/4 csésze oliva olaj
  • 1 ek cukor
  • 1 kk fahéj
  • 1 kk kömény
  • 1 kk coriander
  • Hagyma plusszba a tetejére

 

Elkészités:

 

  1. A mazsolát a citrom levével és 1 ek forró vizzel áztassuk be.
  2. A hagymát karamellizáljuk meg: 
  3. Hevitsük fel az olajat egy nagy serpenyőben. Adjuk hozzá a hagymát, és forgassuk át, hogy egyenletesen olajos legyen minden hagymaszelet. Sózzuk és hagyjuk párolódni 10-15 percig alacsony lángon, amig fátyolosan áttetsző nem lesz. Néha kavarjuk meg.
  4. Vegyük a lángot közepesre, keverjünk hozzá egy evőkanál cukrot és piritsuk a hagymát, gyakran megkeverve, 25-30 percig, amig sötétbarnára karamellizálódik. (Ha szükséges, vegyük lejjebb a lángot és adjunk hozzá egz evőkanál vizet – ha leragadna).
  5. Amig ez megtörténik, főzzük meg a lencsét.
  6. Tegyük fel főni a rizst is a fűszerekkel.
  7. Ha kész a hagyma, keverjük bele a mazsolát és sózzuk izlés szerint.
  8. Ha kész minden, keverjük jól (tényleg jól) össze a rizst, lencsét és hagymás egyveleget.
  9. A tetejét szórjuk meg friss petrezselyemmel, sült hagymával és mellé joghurtos csipős szószt tálaltam (a szószra igazaból nem is lenne szükség, annyira finom ize van a ragunak önnmagában).
  10. A joghurtot 1/2 csésze növényi joghurtból, só, bors, kömény és koriander, valamint csipőspaprika olaj keverékéból csináltam.