Kinai narancsos “nemcsirke”

Amikor először csináltam meg ezt a narancsos karfiol receptet, a férjem (aki nem vegán) kétszer is szedett. Az édes és a savanyú kombinációját öleli át a lehelletnyi csipős iz.

Azt mondta, a szósz teljesen olyan mint amit a kinai étteremben megszokott, a karfiol ropogós kivül, omlós belül, és egész egyszerűen ezentúl ezt akarja enni ha kinai narancsos csirkére vágyik.

Kóstold meg Te is, kihagyhatatlan.

Hozzávalók:

 

  • 1/4 csésze növényi tej (60ml)
  • 1/4 csésze liszt 
  • 1/2 karfiol rózsáira szedve
  • 1 ek étolaj
  • 2 fokhagyma apróra vágva
  • 1 cm gyömbér apróra vágva (vagy gyömbérpor, de frissel még finomabb)
  • 1/4 tk csili paprika pelyhek
  • 1/4 csésze narancslé
  • 1/4 csésze barnacukor
  • 1 ek rizsecet (vagy bármilyen más ecet)
  •  1 ek szójaszósz vagy tamari
  • 1 ek kukorica liszt (vagy keményitő)
  • 1 kis csipet utifűmaghéj
  • 1 ek hideg viz
  • 1 csésze főtt rizs (1/2 csésze száraz rizs megfőzve)
  •  Diszitésnek újhagyma

Elkészités:

  1.  Keverjük össze a lisztet a tejjel.
  2. Mártogassuk bele a karfol rózsákat úgy, hogy minden oldaluk be legyen fedve, de ne csöpögjön róla a lisztes keverék.
  3. Tegyük a karfiolokat sütőtálra (ne érjenek egymáshoz)
  4. Süssük 220 fokon 25-30 percig, amig a szélük megpirul.
  5. 1 ek étolajat melegitsünk fel, és pároljuk benne a fokgahymát, gyömbért és paprika pelyheket 1-2 percig, amig illata lesz.
  6. Öntsük rá a narancslét és a cukrot, melegitsük amig a cukor teljesen eloldódik.
  7. Tegyük hozzá az ecetet és a szójaszószt, egy csipet sót, és melegitsük amig buborékok kezdenek a tetejére jönni.
  8. Keverjük össze a kukoricalisztet a vizzel és öntsük a szószba, folyamatos keverés mellett.
  9. Főzzük alacsony lángon 1-2 percig, amig sűrűsüdni kezd.
  10. Adjuk hozzá az utifűmaghéjat, vegyük le a tűzról és keverjük jól el.
  11. A megsült karfiolokat forgassuk bele a szószba, majd szedjük tányérra, és a rizzsel tálaljuk.