Amikor először csináltam meg ezt a narancsos karfiol receptet, a férjem (aki nem vegán) kétszer is szedett. Az édes és a savanyú kombinációját öleli át a lehelletnyi csipős iz.
Azt mondta, a szósz teljesen olyan mint amit a kinai étteremben megszokott, a karfiol ropogós kivül, omlós belül, és egész egyszerűen ezentúl ezt akarja enni ha kinai narancsos csirkére vágyik.
Kóstold meg Te is, kihagyhatatlan.
Hozzávalók:
- 1/4 csésze növényi tej (60ml)
- 1/4 csésze liszt
- 1/2 karfiol rózsáira szedve
- 1 ek étolaj
- 2 fokhagyma apróra vágva
- 1 cm gyömbér apróra vágva (vagy gyömbérpor, de frissel még finomabb)
- 1/4 tk csili paprika pelyhek
- 1/4 csésze narancslé
- 1/4 csésze barnacukor
- 1 ek rizsecet (vagy bármilyen más ecet)
- 1 ek szójaszósz vagy tamari
- 1 ek kukorica liszt (vagy keményitő)
- 1 kis csipet utifűmaghéj
- 1 ek hideg viz
- 1 csésze főtt rizs (1/2 csésze száraz rizs megfőzve)
- Diszitésnek újhagyma
Elkészités:
- Keverjük össze a lisztet a tejjel.
- Mártogassuk bele a karfol rózsákat úgy, hogy minden oldaluk be legyen fedve, de ne csöpögjön róla a lisztes keverék.
- Tegyük a karfiolokat sütőtálra (ne érjenek egymáshoz)
- Süssük 220 fokon 25-30 percig, amig a szélük megpirul.
- 1 ek étolajat melegitsünk fel, és pároljuk benne a fokgahymát, gyömbért és paprika pelyheket 1-2 percig, amig illata lesz.
- Öntsük rá a narancslét és a cukrot, melegitsük amig a cukor teljesen eloldódik.
- Tegyük hozzá az ecetet és a szójaszószt, egy csipet sót, és melegitsük amig buborékok kezdenek a tetejére jönni.
- Keverjük össze a kukoricalisztet a vizzel és öntsük a szószba, folyamatos keverés mellett.
- Főzzük alacsony lángon 1-2 percig, amig sűrűsüdni kezd.
- Adjuk hozzá az utifűmaghéjat, vegyük le a tűzról és keverjük jól el.
- A megsült karfiolokat forgassuk bele a szószba, majd szedjük tányérra, és a rizzsel tálaljuk.