Ezt a receptet már az 1700-as években elkezdték használni, de maga az alaprecept már 1000 évvel ezelőtt is használatban volt a Perzsák és a Görögök körében.
Természetes immunerősitő, betegségek megelőzője.
Az alapanyagok minden nagyobb élelmiszerboltban megtalálhatóak és otthon könnyen elkészithető.
Hozzávalók:
- 3 hagyma apróra vágva
- 1 fej fokhagyma apróra vágva
- 1/2 csésze gyömbér apróra vágva
- 1/2 csésze kurkuma gyökér apróra vágva (vagy 4-5 evőkanál kurkuma por
- 1 citrom karikázva
- 1 torma lereszelve
- 1 csipőspaprika vagy cayenne paprika por
- Fahéj rúd
- Ánizs
- Feketebors egészben
- Izlés szerint zöldfűszerek
- Almaecet
Elkészités:
Mindent tegyünk egy befőttesüvegbe és öntsük fel az almaecettel.
Hagyjuk állni 3-4 hétig, minden nap felrázva.
Amikor kész leszűrhetjük és fogyasztható.
Fogyasztása:
2-3 evőkanállal vizben, vagy teában felhigitva. Megfázás esetén óránként ennyi.
Szószokba, dresszingekbe, pácokba.
Levesbe, savanyitásként.
Sült zöldségekre csorgatva.
Bármilyen recept ami ecetet vagy citromlevet hiv.