Ez a fagyi egy kicsit macerás, de megéri. A sütésmentes keksz-tészta golyók nagyon különleges élményt varázsolnak a szánkban.
Hozzávalók:
A keksz-tésztához:
- 2 ek mogyoróvaj (vagy kesuvaj, mandulavaj)
- 2.5 ek mandulaliszt (vagy zabliszt, kókuszliszt, stb)
- 1 ek datolyaszirup (vagy juharszirup, esetleg más édesitő)
- 1 ek mini csokicsipsz
- Csipet só
A fagyihoz:
- 3-4 fagyasztott banán
- 1/2 tk fahéj
- 1 ek juharszirup (vagy más édesitő)
- Egy kis növényi tej
- A keksz-tészta golyók fele
Elkészités:
- Először készitsük el a keksz-tésztát. Mindent tegyünk egy keverőtálba, és keverjük jól el. Olyan állaga kell lennie mint a nyers süti tésztának.
- 1/2 teáskanál adagokból gyúrj apró labdácskákat. Ebből az adagból 20-25 labdád lesz.
- Tedd őket egy tepsire, úgy, hogy ne érjenek egymáshoz, és tedd a mélyhűtőbe 1-2 órára.
- Addig készitsd el a fagyit: minden hozzávalót, a keksz-tészta golyók kivételével tegyél egy turmixgépbe (blender) és turmixold krémesen simára. A növényi tejet lassan adagold hozzá, hogy lásd, konkrétan mennyit vesz fel.
- Tedd a keksz-tészta golyók felét a fagyira (a blenderben) és pulzáld őket óvatosan amig kicsit szétesnek.
- Keverd el a fagyival, és tedd a mélyhútőbe 1-2 (vagy öbb) órára.
- Tálaláskor szórd meg a felnegyedelt maradék golyókkal és izlés szerint csokikrémmel.
