Bácskai rizses “nem hús”

Ez a recept a megszólalásig hasonlit a rizses húsra mind állagban, mind izben.

A titka a jó minőségű füstos pirospaprika. És nem kell sajnálni belőle.

 

Hozzávalók

  • 1 csicseriborsó konzerv (krumplinyomóval enyhén összetörve)
  • 2 marék fagyasztott zöldborsó
  • 1 répa (apróra vágva)
  • 1 1/2 csésze főtt rizs
  • 1/2 hagyma
  • 2 kk füstös paprika por
  • 1/2 kk bors
  • 1/4 kk cayenne paprika
  • 1/2 kk fokhagyma por

 

 

Elkészitése:

 

  1. A hagymát megdinszteljük olajon vagy vizen (vagy alaplén)
  2. Fűszerezzük a pirospaprika kivételével, összekeverjük.
  3. A tűzről levéve elkeverjük benne a pirospaprikát, és egy kis vizzel felengedjük
  4. Ha a viz elpárolgott, piritsuk meg a répadarabokat, majd a csicseri borsó darabokat.
  5. Öntsük fel annyi vizzel amennyi ellepi, és főzzük 15 percig. Ha elfő a lé, pótoljuk.
  6. 15 perc után dobjuk bele a zöldborsót, majd forraljuk el majdnem az összes vizet (eddigre szép barnás, sűrű szószt kellett kapnunk).
  7. Keverjük össze a főtt rizzsel. Annzi rizst adagoljunk amig az arányokkal elégedettek vagyunk. Ez jelenthet kevesebbet is, mint az itt irt főtt rizs (nekem egy kicsit kevesebb kellett).
  8. Jól keverjük el a szósszal, én úgy szeretem, ha a rizs teljesen átitatódik a szósszal.